„die ei scheenschte Dääg“

De senaste dagarna har bjudit på UNDERBARA aktiviteter! Som tidigare nämnt så är det för tillfället Fasnachtstider i Tyskland, och så är även fallet i Schweiz, där Basel är den stad med det största Fasnachtfirandet. I söndags kväll befann sig därför en polis (jag), en pirat (Johanna), en djävul (Agnes), en ko (Malin), en Kölnare (Daniel) och även självaste rödluvan (Victoria), på tåget till Basel för att titta på det berömda "Morgenstraich" - en parad i totalt mörker som inleder fastan och Fasnacht. All belysning släcks, folk samlas på stora torget och exakt kl 04:00 börjar dem som är med i paraden att tåga runt, bärandes på lanternor och skyltar som lyser och iklädda läskiga masker och kostymer! Så himla häftigt (men tyvärr lite svårt att få med på bild)!
 
 
Exalterade, flummiga och extremt övertrötta tog vi sedan ett morgontåg tillbaka hem till Freiburg. Vi hann vila lite, dissa kostymerna och ta igen oss lite innan det var dags att åka till skolan för att ha vår redovisning. Måste säga att det gick förvånansvärt bra! Vår lärare var mycket imponerade av att vi, trots att vi varit på Morgenstraich, kommit till lektionen. Han tyckte även att det var bra att vi varit i Basel - "ja ni måste ju passa på att uppleva såna här saker när ni är här - det händer ju bara en gång om året". Skön attityd.
 
Efter lekionen åt vi lite thai-mat (smartare att äta i Tyskland än i Schweiz tänkte vi - lite billigare så! :P) och tog sedan tåget tillbaka till Basel. Vi har månadskort på spårvagnarna här i Freiburg och kan därför åka gratis till Basel - inte alls så dumt! Funderade om det skulle vara nåt happening alls på stan, men eftersom vi redan bokat ett hostel så tänkte vi att vi ju måste åka dit. Det visade sig att paraderandet fortfarande pågick för fullt, nu med ännu mer utklädnad, instrument, utklädnad - och framför allt - KONFETTI. Har nog aldrig sett så mycket konfetti i hela mitt liv.
 
Massa Rotkäppchen (och konfetti)
 
Efter ett par timmar på stan gick vi till hostlet (som för övrigt var väldigt fräscht, prisvärt och centralt! Spårvagnskortingick också, vilket var en positiv överraskning!) och somnade på studs!
Till frukost dagen därpå provade vi Mehlsuppe och Käsewäh (typ ostpaj), vilket tydligen är ett måste i samband med Fasnacht i Basel. Soppan smakade ungefär som redd buljong (eller typ brunsås med nudelkrydda) och ostpajen smakade, ja, ost. Inte någon kulinarisk upplevelse direkt, men kul (och gratis) att prova.
 
Käsewäh och Mehlsuppe
 
Efter frukosten (som tack och lov inte bara bestod av ovanstående rätter!) begav vi oss ut på stan för lite sightseeing och för att kolla in mer av firandet. Fascnacht håller verkligen på i TRE HELA DAGAR! Paraden tar liksom aldrig slut - sådan härlig stämning, går inte att beskriva!
 
 
Denna dagen var tillägnad barnen, som själva var utklädda och gick med i paraden - det kastades extrema mängder konfetti, godis och dylikt! Vi satt lite för stilla mitt på torget (åt lite lunch och lapade sol) och blev efter en stund attackerade av s.k. Schyssdräggziigli - deltagare i tåget som kastar konfetti, eller snarare gärna knölar ned den innanför tröjan på offret:
 
 
När vi sedan gick vidare runt på stan kastades det ännu mer konfetti! Trots försök att skaka av allt från kläder och hår fick jag en hel hög på golvet i mitt rum när jag kom hem och klädde av mig :P Även skor och väska var full med små färgglada pappersbitar!
 
Vi tog oss även en båttur på Rhein, promenderade runt och tittade på alla fina gamla hus, drack schweizisk öl och lunchade lite Basel-korv. Av en ren tillfällighet råkade vi gå förbi kyrkan - Münster, där hade de radat upp en del av de plakat som fanns med i paraden under morgenstraichet - väldigt fina och färgglada!
 
 
Älskar för övrigt den schweiziska tyskan - Schwyzerdütsch! Rätt omöjligt att förstå nån som pratar, men det låter så härligt! De flesta i Basel kan som tur är också högtyska, så det är egentligen inget problem att göra sig förstådd. Om man börjar att prata med någon på högtyska så svarar de på högtyska. Värre är det om schweizare pratar först, för då finns det en överhängande risk att de använder schwyzerdütsch! :P Skrift går däremot lite lättare att förstå, många av de plakat vi såg från paraden (som för övrigt hade massa ursöta minions!) hade text som var skriven på Schwyzerdütsch! Kul att försöka lista ut vad som stod!
 
 

 
 
 
Tack alla ni fina för en helt jävla otroligt wunderbar Fasnacht!!  <3
 
För er som är nyfikna på vad Fasnacht är, så sänder dom live från Basel!! (Sista chansen att se NU, imorrn är det slut)
http://fasnacht.ch/live/live-video-barfusserplatz/
 
 
 

Kommentarer
Postat av: Emelie S-L

Åh va det låter roligt, verkar som ni haft det jättekul, den där paraden låter ju awesome! =D

2014-03-12 @ 04:59:58
URL: http://emeylie.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0