Frankfurt

Är åter i Freiburg efter en väldigt fin helg i Frankfurt med Victorious! Vi har hälsat på Sarah, alltid lika roligt att träffa henne! Vi har mest chillat, ätit god mat, druckit kaffe och sett film - en helt perfekt helg! Är lite det jag och Sarah brukar pyssla med när vi träffas :)

Det blev även en tur till Primark - fyndade faktiskt ett och annat (brukar oftast få panik där i trängseln efter typ en timme och inte ens orka kolla på kläder)! För en väldig billig peng fick jag tre par skor, en t-shirt, en väst, en väska, en cardigan och lite annat jox.
Utsikt från Kaufhof
 
Lunch at 36 Grad
 
Utsökt brunch hos Sarah - Waffles!
 
På Söndagen tog vi oss en tur till Goethe-Haus, riktigt häftigt (trots att jag egentligen annars inte är mkt för museum)! Där fanns en utställning av konst från Goethes tid, samt att vi även fick se hur hans föräldrahem såg ut:
 
Avslutade dagen med en cappuchino från Wacker's - ett omtyckt kaffemärke från Frankfurt!
 
Hej då helgen - hej ny vecka och sprachgeschichte!
 
 

„die ei scheenschte Dääg“

De senaste dagarna har bjudit på UNDERBARA aktiviteter! Som tidigare nämnt så är det för tillfället Fasnachtstider i Tyskland, och så är även fallet i Schweiz, där Basel är den stad med det största Fasnachtfirandet. I söndags kväll befann sig därför en polis (jag), en pirat (Johanna), en djävul (Agnes), en ko (Malin), en Kölnare (Daniel) och även självaste rödluvan (Victoria), på tåget till Basel för att titta på det berömda "Morgenstraich" - en parad i totalt mörker som inleder fastan och Fasnacht. All belysning släcks, folk samlas på stora torget och exakt kl 04:00 börjar dem som är med i paraden att tåga runt, bärandes på lanternor och skyltar som lyser och iklädda läskiga masker och kostymer! Så himla häftigt (men tyvärr lite svårt att få med på bild)!
 
 
Exalterade, flummiga och extremt övertrötta tog vi sedan ett morgontåg tillbaka hem till Freiburg. Vi hann vila lite, dissa kostymerna och ta igen oss lite innan det var dags att åka till skolan för att ha vår redovisning. Måste säga att det gick förvånansvärt bra! Vår lärare var mycket imponerade av att vi, trots att vi varit på Morgenstraich, kommit till lektionen. Han tyckte även att det var bra att vi varit i Basel - "ja ni måste ju passa på att uppleva såna här saker när ni är här - det händer ju bara en gång om året". Skön attityd.
 
Efter lekionen åt vi lite thai-mat (smartare att äta i Tyskland än i Schweiz tänkte vi - lite billigare så! :P) och tog sedan tåget tillbaka till Basel. Vi har månadskort på spårvagnarna här i Freiburg och kan därför åka gratis till Basel - inte alls så dumt! Funderade om det skulle vara nåt happening alls på stan, men eftersom vi redan bokat ett hostel så tänkte vi att vi ju måste åka dit. Det visade sig att paraderandet fortfarande pågick för fullt, nu med ännu mer utklädnad, instrument, utklädnad - och framför allt - KONFETTI. Har nog aldrig sett så mycket konfetti i hela mitt liv.
 
Massa Rotkäppchen (och konfetti)
 
Efter ett par timmar på stan gick vi till hostlet (som för övrigt var väldigt fräscht, prisvärt och centralt! Spårvagnskortingick också, vilket var en positiv överraskning!) och somnade på studs!
Till frukost dagen därpå provade vi Mehlsuppe och Käsewäh (typ ostpaj), vilket tydligen är ett måste i samband med Fasnacht i Basel. Soppan smakade ungefär som redd buljong (eller typ brunsås med nudelkrydda) och ostpajen smakade, ja, ost. Inte någon kulinarisk upplevelse direkt, men kul (och gratis) att prova.
 
Käsewäh och Mehlsuppe
 
Efter frukosten (som tack och lov inte bara bestod av ovanstående rätter!) begav vi oss ut på stan för lite sightseeing och för att kolla in mer av firandet. Fascnacht håller verkligen på i TRE HELA DAGAR! Paraden tar liksom aldrig slut - sådan härlig stämning, går inte att beskriva!
 
 
Denna dagen var tillägnad barnen, som själva var utklädda och gick med i paraden - det kastades extrema mängder konfetti, godis och dylikt! Vi satt lite för stilla mitt på torget (åt lite lunch och lapade sol) och blev efter en stund attackerade av s.k. Schyssdräggziigli - deltagare i tåget som kastar konfetti, eller snarare gärna knölar ned den innanför tröjan på offret:
 
 
När vi sedan gick vidare runt på stan kastades det ännu mer konfetti! Trots försök att skaka av allt från kläder och hår fick jag en hel hög på golvet i mitt rum när jag kom hem och klädde av mig :P Även skor och väska var full med små färgglada pappersbitar!
 
Vi tog oss även en båttur på Rhein, promenderade runt och tittade på alla fina gamla hus, drack schweizisk öl och lunchade lite Basel-korv. Av en ren tillfällighet råkade vi gå förbi kyrkan - Münster, där hade de radat upp en del av de plakat som fanns med i paraden under morgenstraichet - väldigt fina och färgglada!
 
 
Älskar för övrigt den schweiziska tyskan - Schwyzerdütsch! Rätt omöjligt att förstå nån som pratar, men det låter så härligt! De flesta i Basel kan som tur är också högtyska, så det är egentligen inget problem att göra sig förstådd. Om man börjar att prata med någon på högtyska så svarar de på högtyska. Värre är det om schweizare pratar först, för då finns det en överhängande risk att de använder schwyzerdütsch! :P Skrift går däremot lite lättare att förstå, många av de plakat vi såg från paraden (som för övrigt hade massa ursöta minions!) hade text som var skriven på Schwyzerdütsch! Kul att försöka lista ut vad som stod!
 
 

 
 
 
Tack alla ni fina för en helt jävla otroligt wunderbar Fasnacht!!  <3
 
För er som är nyfikna på vad Fasnacht är, så sänder dom live från Basel!! (Sista chansen att se NU, imorrn är det slut)
http://fasnacht.ch/live/live-video-barfusserplatz/
 
 
 

Provjobb!

Jag har under de senaste veckorna letat jobb på lite olika cafeér och barer här i Freiburg. Började helt enkelt med att dela ut mitt CV på ställen som jag kan tänka mig att jobba på, och har fått förvånansvärt många svar redan! Jag tänkte att det skulle dröja innan någon hörde av sig, men det blev full fart på en gång! Har alltså lite provjobb inplanerat denna veckan och nästa, ska bli riktigt spännande!
 
Idag var jag på en intervju på ett café som heter Manna, kände direkt att jag vill jobba där! Supermysigt ställe som också har riktigt gott kaffe! De söker dessutom en barista, så det skulle vara jättekul om jag fick jobbet - har saknat att göra kaffe! Var ju förvisso ett tag sedan jag jobbade med detta, men hoppas att kunskaperna finns kvar nånstans :) Jag ska få provjobba på torsdag nästa vecka - så pepp!

 
Jag ska även provjobba redan imorgon, på ett café som heter Atrium. Där är det både kaffe, bar och servering, så det blir lite mer att hålla reda på.. Hoppas på att det kommer att gå vägen, om inte, är jag iallafall en erfarenhet rikare :)
 

Ein, zwei, Polizei!

Medan vi hemma i Sverige mular semlor i dessa tider så firar man i Tyskland karneval - även kallat Fasnacht, Fasching eller Fasnet, vilket man nu vill (lite beroende på var i landet man befinner sig). Härlig stämning och mycket folk i farten! Vid två började det sk. "Umzuget" (karnevaltåget) genom stan - Riktigt häftigt. De flesta bar läskiga masker och de traditionella Narr-dräkterna. Narrarna kallas även för "Häs" och när de ropar "Narri" ska publiken svara "Narro!". Efter själva tåget gick vi till en krog som heter "Tacheles", där var Fasnachtsfirandet i full gång! Vi åt pommes, drack öl och rymde undan kylan ett tag. Vi tog sedan en sväng hem till oss här på Händel, hängde lite och åkte in till stan igen och dansade järnet till tysk schlager-aktig karnevalsmusik. En alldels underbart rolig dag - tack alla ni fina som var med <3
 
Robert, Victorious & Johanna
 
Zwei M&M-Männer
 
Läskiga Narrar - även kallade "Häs"
 
Till & Robert
 
Rotkäppchen, Pirating & Polizistin
 
Johanna, Victorious & Jana - hübsche Mädels!
 
Till, Franzi & en glad polis
 
Johanna & Malin
 
 
Måste väl erkänna att ag varit rätt trött idag, men det var det värt! Nu väntar en intensiv vecka med plugg och provjobb - hej så länge.
 
 
 
 
 
 

Pizza, stadstur och bergsbestigning

Fredagen bjöd på väldigt fint och soligt väder, och underbart sällskap <3 Jag, Victoria och Johanna tog oss en shoppingrunda på stan och sedan åt vi SUPERGOD lunch på Vapiano - Bästa pizzan! Hade inte ätit där innan, men nu blev jag helt såld, så för er som inte varit där tidigare - definitivt värt ett besök!
 

Utsikt från mitt kök
 
Pizza Bruschetta m. Ruccola, Gran Padano & Mozarella
 
Glad Johanna <3 (Trots regn och ett trasigt paraply :P)
 
Jag och Victoria blev i veckan tipsade om väldigt billig (och god!) öl som finns att köpa på matvarukedjan Edeka - 10 liter för 6 Euro, tja, helt okej pris får man väl säga. Eftersom vi just fått veta att VI KLARAT GRAMMATIKTENTAN så tyckte vi att vi var värda lite öl, och tog och släpade hem en back. Nu har vi så vi klarar oss ett tag ;)
BIER :D
 

Hej.
 
Igår fick jag och Victoria följa med Johanna upp på berget (Lorettoberg) där hon bor, rätt så brant uppförsbacke men utsiken var väl värd promenaden! Finns ju en hel del berg i (och runtomkring) den här staden, så vill man ha fina vyer så är det bara att promenada upp på nån höjd. Vi lagade lite tacos till middag, såg på tysk tv, spelade spel och åt massa choklad ;) Superbra lördagkväll! Vi hade så trevligt att vi totalt glömde bort tiden och missade sista spårvagnen, så jag och V tog oss en promenad hem, sov riktigt gott när jag kom hem!

Skymning på Lorettoberg
 
Idag har jag mestadels läst veckans bok som jag ska vara med och redovisa om nästa tisdag, Kassandra heter den.Krånglig och invecklad story med alldeles för många karaktärer, plus lite dold symbolik på det - tysk litteratur när den är som allra bäst.. Har iallafall tagit mig igenom drygt halva nu, så ser ljuset i tunneln.

Tog mig en paus för att få lite luft och motion, och cyklade till några små byar här i närheten av vårt Wohnheim. Det blev en liten längre tur än jag planerat, var ute i ungefär en och en halv timme, rikigt skönt!
 

Heuweiler
 

Denzlingen
 
Himla bra cykelvägar - lätt att hitta!
 
Kvällen avslutades hos bästaste Victorious <3  Vi mulade popcorn och klurade lite på vart vi vill åka under våra lediga veckor i april - München? Zürich? Bodensee? Bremen? Hamburg? Berlin? Frankfurt? Düsseldorf? Insåg snabbt att det finns på tok för många städer vi vill resa till, och kom fram till att det kanske är smartast att hålla sig här i de södra delarna :)
 
Nu blir det sova och ladda för imorgon - Då ska det firas Fasnacht/Fasching/Fasnet!
 

RSS 2.0