Happy Birthday!

Japp, nu var det dagen.
Vacktes (eller ja, vaknade forst gjorde ju jag, sparkade lite latt pa Dave, hehe) av underbara presenter, frukost pa sangen.. o sen, tarta! :D
Tyvarr maste Dave jobba idag, men sjalv ska jag bara ta det lugnt, o stanna i sangen sa lange jag kan!
Har jobbat 11 timmar om dan de senaste 3 dagarna..sa kanner mig ratt seg kan jag ju saga.. men ikvall galler det!
Party hemma hos oss forst, lite folk som kommer over. Sen ska vi ut pa st
an (ar planen iaf)!
Tydligen har vi en granne som ar svensk, fionas pojkvan kanner en tjej som heter Helen, o det visade sig att hon boddde pa andra sidan gatan :)

Nu vantar jag bara pa sang fran hembygden, sen ar morgonen fullandad :P hihi






1. MIna presenter
2. frukost!
3. tartan  min. mmm.
4. Blow!
5. Har tands ljusen,
6. Fancy chocolate!!
7. Mmmmm. (took a photo before I eat them all! :P)


Min födelsedag...

är imorgon... det ska firas :) aterkommer val i overmorgon om en liten uppdatering, hihi.
Nu ska jag sova, o vanta pa att fa ata tarta till frukost imorrn bitti! Yeah..



Har ar en bild till dej afro :p hehe, eftersom du ville ha en pa oss.. mer kula kort har jag inte for tillfallet, men imorrn kommer det nog att tas ett o annat!

I did it!

Yiehooo... Anna har varit pa en food safety kurs nu i veckan, dar fick hon lara sig allt det finns att veta om sakerhet vad galler hantering av olika ravaror/mat, samt hygien och annat viktigt.
Idag, idag kom certifikatet.  Sa fint det var, och sa bra det passade pa vaggen pa jobbet :D
Riktigt nojd!


Mycket ar det dock som man ska tanka pa, men tack o lov sa jobbar jag inte med nagra raa produkter, utan hanterar fardiga mackor, bakelser osv. Bade for- o nackdelar med denna kurs kan jag ju meddela, det ar en hel del matstallen som inte alls foljer de regler som finns. Produkter som kyckling, ris, agg, seafood osv. ar nagra av de sa kallade "high risk foods", och dar galler det att passa sig. Alla vet ju att kyckling maste tillagas noga sa att inget rott kott finns.. Nagot jag dock inte visste var att ris inte ska behallas for lange. Killen som hade kursen berattade om en indisk restaurang han besokt som hade tillagat tonvis med ris, nar han sedan fragade varfor i all varld de hade gjort i ordning sa mkt ris, var svaret: Det forbereder vi for nasta vecka. Oops.


Lite interessanta fakta:
Det ar sa att bakterier alskar temperaturer mellan 5 och 63 grader celsius (kanske alla redan visste men inte jag), sa varmer man nagot ska det varmas till minst 75 grader. Fryser man ngt sa dor inte bakterierna, de "somnar" bara, sa fanns bakterier nar varan fros in, finns de kvar nar varan tinas.
Och att bakterier sprids overallt visste ju de flesta, men ska man folja reglerna till 100 % sa skulle jag behova ha ngn annan som skotte mitt jobb, eftersom jag skulle behova tvatta handerna hela tiden! Alltid om man kliar sig, fixar haret, nyser, hostar, fixar till trojan osv. samt efter toalettbesok, rokning, rast o sana saker, tvattar man handerna.. Varje gang man byter arbetsuppgift ska handerna tvattas, dvs om jag gor kaffe o sedan ska ta betalt, ska jag tvatta handerna emellan. Helt o hallet omojligt ar det for det mesta.
Gronsaker, brod, o aven bakverk (sa lange de inte innehaller mjolkprod. eller ngt liknande) ar alla sk. "low risk foods", sa de behover man inte oroa sig sa mkt for.
Hur kommer det sig da att man kan ata en stek som fortfarande ar rod inuti? Jo, i en stek finner man bakterierna endast pa utsidan, o de dor vid tillagning. Om man daremot maler steken o gor kottfars av den, sa mixas bakteriena in i kottet, och darfor ar det viktigt att man steker kottfars noga.
Kursledaren berattade en annan historia om en mataffar ngnstans soderut, dar var det en hel kyldisk som inte fungerade, men han som var in charge dar hade inte rad att byta ut den, sa de hade kylvaror i en disk, som matte 20 grader!!


En annan historia handlade om en kvinna som kopt brod, och hittat ett blattt plaster inuti!! (nufortiden anvands bla plaster inom matindustrin, for att blatt ar en farg som man lagger marke till ifall man tappar sitt plaster.. iallafall for det mesta da!)


Nar vi gar och handlar och tar en kundvagn, tanker vi da pa hur mkt bakterier det finns dar? nej, antagligen inte. (Men kanske gor ni det hadanefter, hihi)


En massa annat interessant berattades ocksa, men kan inte komma att tanka pa ngt mer for tillfallet, kanske lika bra det. Vill ju inte traka ut (eller skramma upp) er alltfor mkt.


Funderar mer och mer pa att oppna ett svenskt cafe, vore helkul. Har redan funderat ut vad jag skulle kunna salja... :-)


Tack o lov har jag inte fatt total bacillskrack, men det ar anda bra att man vet sant har.




Kan inte sova!

Nej, klockan ar fem pa morronen... vilken normal manniska som helst borde ju ligga i sangen vid det har laget! Men kunde helt enkelt inte sova. Jetlag? kanske, mycket mojligt.. konstigt isf att jag inte hade problem att sova forsta natterna som jag kom hit... kanske var for trott for att inte sova...

Har iaf jobbat min forsta dag, lessss ar jag redan pa att vara tillbaka pa jobbet. Detta beror nog mest pa att jag just fatt reda pa att de tva tjejer jag jobbar med,  ska bada sluta inom 3 veckor.. wiehooo. Undra hur mkt overtidsjobbande det kommer att bli framover nar ny personal ska tranas? orkar inte.
Antar att det enda jag kan gora ar att bita ihop.. och efter December ska jag hitta ett nytt jobb!!!
Nar det nu var bestamt sa ska jag inte tjata mer om det.

Wellington ar ruskigt kallt just nu! Regn, blast o kyla! Brrrr...
Sommar, var ar du?

Ska ga o sova igen, sangen ar ju iaf varm :)

Hemma i Wellington!

Nu ar jag antligen har, efter en lang, lang resa! Med vantan & byten o grejer tar den ju nastan 2 dagar att ta sig hit (Jo man tycker ju att jag hade kunnat hitta en stalle att bo pa som ar liiite narmare, jag vet)

Min resrutt den har gangen sag ut som foljande:


Sthlm - London

London - L.A

L.A - Auckland

Auckland - Wellington


Den har gangen var det lite extra spannande att aka, eftersom jag flog over USA, istallet for Hong Kong eller Bangkok som jag annars brukar..  Nu var det ju inte ngt speciellt alls med att flyga over USA, for fick juinte ens se flygplatsen!! Nar planet landade blev vi ledda till det minsta Transit-rum jag varit i, detta efter att de tagit en bild pa mig, scannat bade hoger o vanster pekfinger, kollat igenom mitt arrival card femton ganger, samt stamplat ett X antal stamplar pa diverse dokument.

Vilken koll de har!!

Sedan nar man kommer till NZ, sa ar dom inte samre dom heller. Innan landning ska ett arrival card fyllas i. Har du varit ute i skogen o vandrat, taltat eller besokt en farm maste du ange det. Sedan listar man vilka lander man besokt de senaste 30 dagarna.. o en massa annan info! Lagger in en lank, bara for skojs skull. Ni som ska till NZ kan ju ta er en titt sa ni vet var som vantar.. Hehe (och mamma o pappa far sa lov att ta sig en titt eftersom de snart kommer hit!! wiehoooo)

Nar man anlander kommer man ju saklart till en sakerhetskontroll, dar de kollar pass och att man har Visa for att komma in i landet. Sedan bar det av till "Biosecurity", dar de kollar att du inte har med dig produkter som kan skada deras natur.. typ fel slags matprodukter o sa. Har du ngn typ av mat med dig maste du visa dem det. Mina "korv-snacks" som jag kopt pa IKEA (som tom hade engelsk oversattning pa baksidan!) fick jag inte ta med mig.. detta eftersom de innholl kott fran ngt djur (tror det var venison) som inte fick tas in i landet. Ingen storre forlust iof.. men detta ar att bra exempel pa hur forsiktiga de ar! Sa de kollade igenom min vaska, sedan bar det av vidare till att scanna den, o efter det, antligen forbi alla kontroller.


Det kanns bra att bara tillbaka, att traffa Dave var hur underbart som helst! Men langtar anda hem en aning fortfarande.. men, bara att bita ihop, semester kan man ju inte har for evigt, hur skulle det se ut?

Idag ar det Sondag har pa andra sidan jorden, o efter en somn pa 11 timmar kanner jag mig ratt pigg o nojd!

ska val snart ta ock packa upp vaskan, vacka Dave, o sen hitta pa ngt skoj..

Vad sags om en kaffe..?


Nu langtar jag tills Lif kommer hit! Ska bli sa kul!!


Hej då!

Jahapp. Nu var semestern slut. Riktigt slut. Så slut som chokladkakan är när man tagit sista rutan.
Men gott var det ju, har haft 5 helt underbara veckor  här hemma, umgåtts med familj, släkt & vänner, och hittat på en massa roliga saker!

Känner mig nöjd. Blir skönt att komma tillbaka till Wellington igen, back to reality, tjäna lite pengar också! Ser fram emot att träffa Dave gör jag ju också, väldigt mycket!

Ska ta och fatta mig kort, behöver sova lite nu!

KOMMER ATT SAKNA ER ALLA. MASSOR!

Sköt om er så hör ni snart från mig, fast då från andra sidan jordklotet!

Sista helgen

Min semester börjar nu gå mot sitt slut och nu har har jag inte mer en ett par dagar kvar här hemma i Alybyn. Sedan bär det av till Stockholm för att hälsa på faster, och på torsdag är det dags för mig att påbörja den l å n g a resan tillbaka till Wellington.
Så om min helg: Lördagen stack jag, Lif o Jeremy ner till Sundsvall. Drakbåtsfestival var det ju, så mkt folk var det på stan. Började väl med att vi tre drog runt på stan en sväng, solen sken! Jag o Lif fick en gratis klippning av mästerfrisören Carro, inte alls dumt. Tackar man för!
Kvällen bjöd på party hemma hos Afrodita o Drilon i Nacksta, kanonkul vi hade! Synd att vi inte tog oss ut på stan, det hade säkerligen blivit bra. Mkt dansande hemma i vardagsrummet blev det dock. Rock on!
Tänkte inte berätta så mkt mer om det, utan lägger ut lite bilder istället.

Gud vad det var kul att träffa dig Dita, var ju evigheter sen
!





* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *


På söndag kväll blidde det grillning hemma i Albybyn, kanoners! Kul gäng blev det!
Måste vi ju lätt göra om en annan gång. Tänkte inte skriva så mkt här heller, men kolla in bilderna :-)




Var tog tiden vägen?

Kan bara inte föstå hur tiden runnit iväg så snabbt!?
Har nu varit hemma i nästan 5 veckor, vilket betyder att det snart bär det av tillbaka till Wellington. Blandade känslor. Saknar Dave så fruktansvärt mkt, men att semestern är över och att jag måste komma tillbaka och jobba är det mindre roliga. Har haft en sådan underbar tid hemma med familj och vänner! Mycket har jag hunnit med, så på så sätt känner jag mig helt nöjd. Man vill ju aldrig att det roliga ska ta slut, men som alltid måste man intala sig att kul kan man inte ha jämt (jo så sant är det faktiskt) och semestrar vara aldrig för evigt, även om det kan kännas så till en början.
Nu är det bara att titta famåt, njuta av Wellington och allt som hör därtill, jobba på och tjäna ihop mycket respengar. Så snart jag kan ska jag planera min nästa tripp hem, börjar också se fram emot att få besök av mina kära föräldrar 2010!! (Nej, så långt tills dess är det faktiskt inte!) KUL ska det bli.

Idag bär det av till Sundsvall med Lif & Jeremy, ska umgås och träffa Afrodita! Förhoppningsvis kommer Ylva också att dyka upp :) Ikväll är det nämligen en liten fest på gång, kul. Kan bara bli kul.

Kommande planer innan jag drar är en grillkväll på söndag, Carro, Christian, Lif, Jocke, o lite annt folk som kommer. Blir bra. Kan inte bli annat än bra. Därefter väntar en lugnt måndag, (mamma slutar du tidigt hittar vi på nåt!) födelsedagsmiddag för mig på kvällen. Yipiie. Tisdag, inga planer hittills, men blir väl lite packning, och umgås med familjen ska jag också göra. Onsdag morgon bär det av till Sthlm för att spendera en natt hos faster Maria, innan jag på torsdag börjar min resa tillbaka mot Nya Zeeland.

Saknar Sverige redan. Dags nu att njuta av de sista dagarna. Believe me, det ska jag!

Fotboll & Akuten

Japp, igår sa blev det fotboll i Alby, syster Frida var det som spelade. Riktigt spännande match var det! Och vann gjorde Alby med 3-1!!
WIEHOO! Grattis grattis...

På läktaren slogs vi med myggen och tog kort på eskimåer, var ju rätt så skoj det med.





Syster Frida gjorde dock illa foten, så idag bar det av till Sundsvall för att hitta en doktor som kunde ta sig en titt på den. När vi kom till akuten (jo dit åkte vi!) på morgonen fick vi veta att det var många timmars väntetid, för att de inte hade ngn doktor där för tillfället! Vad är det för jävla sjukhus??
Så iväg åkte vi och kom tillbaka efter kl 6 istället. Då gick det betydligt fortare och kring 20 över 6 åkte jag och syster Frida hem, med ett par kryckor i bagaget!

Det var den dagen det. Lite shopping blev det ju också, fyndade gjorde Anna på Monky, 150 skr för ett par byxor och en tröja! inte alls dumt det. Lägger ut en bild sen om jag får tid.













KENT!

Någon måste ju bara hålla med mig, Kent är för bra!
Har just hittat igen alla mina kent skivor (som kära syster flyttat från mitt rum o lagt på lite olika ställen i huset) och sitter nu och lyssnar igenom dem. Grymmt.





Om någon frågade mig vilken låt som är den bästa, skulle jag faktiskt inte kunna svara på det, finns för många som är så bra! Så många minnen som väcks till liv.
Att se Kent på yran var helt underbart, ännu bättre var konserten i Östersund 2005 (Du & Jag döden/ turne 19).
Fan Ylva, det måste vi ju göra om!! De 2,5 timmar vi stod och väntade framför scenen, totalt värt det!

Skäms då att säga att jag inte vet speciellt mycket om Kent, låtar och album har jag koll på, men det är inte mycket jag vet om själva bandet (förutom att Jocke Berg sjunger och att de kommer från Eskilstuna). Så bestämde mig därför att kolla upp Kent lite. Fick då reda på rätt mkt intressant! Tex. att de en gång i tiden kallade sig för Jones & Giftet, sedan Havsänglar, och till slut Kent (som Jocke Bergs lillebror kom på). Thomas Bergqvist, Martin Roos och Harry Mänty har tidigare varit medlemmar i bandet, men slutade alla av olika anledningar. De nuvarande medlemmarna är Joakim Berg, Martin Sköld, Markus Mustonen och Sami Sirviö.
Rocks!

Researching fortsätter, men nu är det dags för Anna att göra sig redo för middag hos mormor! 
Och fortsätta lyssna på sina underbara skivor!


Finally!!

The SUN is shining!!!
The day Ive been waiting for to work on my tan before I go back to Wellington!
Whoop Whoop.. Life is good.

Bilder från Yran hittas HÄR!

    
 

Nu har även Anna en blogg

Tyckte väl att det var på tiden.
Pga uttråkning tog jag nu och gjorde mig en egen blogg, tänkte att kanske är det dags att jag delar med mig lite av vad som händer på andra sidan jordklotet.
Än så länge befinner jag mig  hemma i Sverige, men om ca 10 dagar kommer jag att bege mig tillbaka till Nya Zeeland, där jag bor och jobbar sedan 2 år tillbaka.
En lång resa är det, i princip så långt bort man kan komma från Sverige (till mamma Karins förtvivlan).
Att jag hamnade så långt hemifrån hände liksom bara, det hela började med ett Working Holiday Visa på ett år, sedan kom pojkvännen Dave in i bilden, och kvar på Nya Zeeland blev jag. Trivs där gör jag, som fisken i vattnet!
Njuter dock för tillfället av många veckors ledighet, svensk sommar o allt som hör den till! Att få träffa familj och vänner och hitta på en massa roliga saker känns toppen!
Som det då alltid är går tiden mycket fortare än vad man tror, och svish, sa var semestern nästan över.
Ska nu se till att göra det mesta av dagarna jag har kvar, sedan är det ju snart dags att planera nästa tripp hemöver!

För att lite kort sammfatta vad min vistelse hemma har bjudit på hittills: Målning, tårtkalas, städning, svensk mat, smultron, middagsbjudingar, Holmsnäs, sol, bad, shopping, fika, cider, grillning, party i Albybyn, kaffe, stockholmsresa, Gröna Lund, Sthlm Live, havrefras, glass, film, skog, hungover-ness, marabouchoklad, springturer, värme, bilkörning, lösviktsgodis, liten solbränna, Birsta-tripp, IKEA, kyla och senast Storsjöyran .

Kent, Lars Winnerbäck, Hardcore Superstar & slutet av Håkan Hellström var de enda artister jag hann med att se under mina tre dagar på området. Det är jag dock nöjd med, för superkul hade jag! Stämningen var på topp! Det festades o dracks rätt flitigt vissa dagar, andra inte. Tappade bort folk som man tänkt träffa gjorde man mest hela tiden, o såklart såg man inte heller alla de artister man planerat att se. Några få "drama's" men värre har nog hänt. Tack iaf Lif!
Regn o kyla bjöds det på de sista två dagarna, men inte kunde man ge upp för det. Var bara att bita ihop! Malin & Frida som sov i tält 3 nätter höll nog ut bäst av alla!
Själv sov jag på soffan hemma hos Lina o Jeremy i Torvalla, inte alls dumt det!
En mycket lyckad Storsjöyra! Det gör vi om igen =)

Dags för sängen nu!
Bilder kommer imorrn...




RSS 2.0