Lucia

Idag Söndag var det dags for arets Luciafirande har i Wellington!
Det holls lite utanfor stan sa jag och Lif fick skjuts med Helen dit. Vi skulle hjalpa till att gora iordning allting, koka kaffe, dekorera och fixa.
Eva, Sven och barnen var ocksa dar saklart, sa det var jattekul att traffa dem! Eva var kladd i folkdrakt... och hon rakade ha 3 st extra, sa jag, Lif och Helen drog pa oss dem. Oj vad fina vi blev. Och varma. Mkt varma. (Forstar nu vad mamma Karin maste ga igenom varje ar infor skolavslutningen :P)

Det hela drog igang kl 5, med lite tal om varfor vi firar Lucia, sedan var det dags for sjalva taget. Fint var det, riktigt mysigt! Insag att det ar nagot man saknar, och det kanns lite extra speciellt nar man haller sig till svenska traditioner aven fast man inte bor i Sverige.
Efter taget bjods det pa fika, lussebullar, pepparkakor och glogg! Kaffet skotte jag och Lif serveringen av, fast det var ratt lugnt pa den avdelningen eftersom de flesta ville ha korv m. brod.
Gloggen var riktigt riktigt god!!!

Det saldes ocksa lotter, och Lif tog hem storvinsten! en korg fullproppad med svenska godsaker! Sjalv vann  jag inget. men det ar ju min vanliga tur det.

En riktigt lyckad dag! Detta trots ösregn och blast (Winter has arrived in Wellington, oh yeah)
Saklart tog jag lite bilder.

Sven & HelenKnackebrodThis is Wellington winter, and,the weather is even worse than it looks in the photo! brrrLussekatterFika!Helen saljer brodburkarLuciatagLuciatag (Marie & Kristina i mitten)Svenska folkdrakterMarie & KristinaLif m storvinsten!!HelenGlogg & storvinsten!


Usch usch..

Vad illa jag madde igar!
Kande mig helt ok anda tills jag kom fram till gymet och borjade byta om, kande mig lite illamaende.. Antog att detta berodde pa att jag atit morotskaka (kanske lite for mkt :P) tidigare pa eftermiddagen. Forsokte mig pa att trana men det gick inget vidare sa jag gav upp och gick hem.

Val hemma lade jag mig och vilade, skulle nog gora susen, hah, trodde jag ja. Samma sekund jag lade mig ner vad det bara att bege sig till toaletten. Vet inte nar ens nar jag senast varit sjuk och spytt, men ar det varsta jag vet! Har hellre huvudvark, feber och magont  och mycket annat pa samma gang om jag fick valja.
Iaf, sa var det bara att ringa och sjukanmala mig, ar speciellt riskfyllt att jobba med mat och liknande i en san har situation. Sa idag har jag varit hemma, vilat, druckit MASSOR, gront te, vatten, juice, och saklart, mammas specialare nar man ar sjuk, Svartvinbarssaft :) Varm eller kall, det ar gott nar man ar sjuk! Nu ar ju inte det man kan kopa har alls likt mamma Karins hemgjorda,, men det fick duga.

Vad jag inte kan fatta ar hur jag kunde bli sjuk? PANG sa madde jag illa liksom, spydde en halvtimme senare....
Har ju aldrig hort nagon som blivit matforgiftad av morotskaka? eller? For antar att det maste vara ngt som har med mat att gora,, eftersom det hande sa snabbt. Symptom pa matforgiftning kan ta upp till 48 timmar innan de visar sig..
Tankte att det kanske kan vara ngt jag at pa Eurofest.. Hmm,, fast dem jag var dar med at ju samma saker sa det later lite konstigt..

Nej jag vet inte. Men nu mar jag iallafall battre. Dags att sova.

Eurofest


I helgen bjods det pa Europeisk festvial/marknad har i Wellington! Denna event anordnades for sextonde gången, så jag måste ha missat den tidigare år...Det fanns mat, godis, choklad, pastries och massa annat gott att prova! Det delades också ut en mangd broschyrer och information om olika lander, och det bjöds aven pa dans och sång fran olika delar av Europa. Jag och Lif begav oss dit kring 10, efter att varv runt bland alla stånd var det dags for en svensk våffla med gradde och sylt, Mmmm! Riktigt gott. De serverade aven svenskt kaffe, vars namn jag dock glomt.
Efter att vi sett lite hungarisk dans var Lif tvungen att ga och jobba, sjalv hangde jag kvar och vantade tills Tatsiana kom dit. Provade lite polsk mat, tjocka kryddiga kolbasc (inte helt saker pa stavningen har) och sma stekta, ostfyllda paket, likt dumplings. Mmmm! Mkt gott det ocksa.

Fanns aven ett ryskt stånd dar de saldes mangder av sötsaker, olika såser, rödbetssoppa samt bocker och tidningar pa ryska. Tatsiana (som ar fran Belarus, eller Vitryssland som vi sager) kopte såklart ett par bocker :)
Ett danskt stånd bjod pa provsmak av pepparkakor (eller Honningkager som de kallar dem), ett tyskt stånd, vilket var min absoluta favorit  (efter Sverige saklart :P), bjod pa Sauerkraut och inlagda söta körsbar. Oj vad det sistnamnda paminde mig om mitt utbyte i Tyskland! Dessa körsbar brukade min familj ata tillsammans med "Pudding" (Tjock marsankram) , vilket  de åt i princip varje dag efter Mittagessen.
Fick chans att ova min tyska lite, insåg att den numera ar valdigt långt borta! Upptackte iallfall att den fortfarande finns dar.. den behover bara gravas fram!
Kopte en Pretzel till Dave och yoghurt-choklad till mig sjalv. Chokladen var av market "Milka", vilket ar mkt billigt (i Tyskland iaf!) och gott! Finns i en massa olika smaker, såg till och med en med daimsmak!
Lyckades ocksa fa en tidning pa tyska... sa nu kan jag trana lite :)

Den Schweiziska ambassaden hade ocksa ett stand, dar delades det ut cd skivor, dvds med bilder, kepsar och en massa annan info. En svensk kvinna, vid namn Vivian, jobbar for ambassaden, och eftersom denna ligger nara mitt jobb sa kommer de ibland in pa fredagar for att kopa Croissants :) Vivian kande ju fortas igen mig, och gav mig en hel pase full med information och en keps, tackar tackar.

Ett stånd gjorde reklam for Vitamin Water, vilket ar exakt vad det later som, vatten med vitaminer. Lojligt om du frågar mig.. innehåller massor med socker, och visst en aning vitaminer...Anda sa marknadsfors det som en halsosam dryck.. Yeah right.  Har folk glomt bort frukt? At en apelsin istallet sa far du sakert i dig mer vitaminer!

Ett annat stånd sålde belgisk choklad! Mmm, sa gott! Kopte nastan en ask :P Lite roligt var det, mannen som gjorde chokladen var fran Bruges, och saklart fragade jag ju om han sett filmen "In Bruges". Det hade han, och tyckte att den var riktigt bra :) For er som inte har sett den, se den. Inte den basta av filmer eftersom jag inte var riktigt nojd med slutet, men den innhaller fina scener fran Bruges och har Colin Farell i huvudrollen  :)

Taren och hennes pojkvan Cory kom ocksa till Eurofest, vi drack svenskt kaffe och at tyska kakor :)

Tinni som gjorde vafflor :)Tatsiana and Lola in front of french organ.LolaLola eating polish sausage

Efter det gick jag och Tatsiana pa en liten promenad, jag kopte en vinterjacka till Dave som han ska fa i fodelsedagspresent, vilken nu ligger inslagen i ett STORT paket under våran sang,, far se hur lång tid det tar innan han hittar det! Vi gick sedan an svang i affarer och kollade pa barnklader till hennes dotter.. oj oj sa mkt gulligt det fanns!
Middag lagade jag sedan, det blev pumpkin soup med curry och morotskaka till efterratt!
Jag och Taren ses alltid pa Sondagar och kollar pa Grey's Anatomy som gar pa tv nu. Vi fuskar nu lite eftersom Tarens kompis fran Australien har hela sasongen! Sa vi kollar nu pa minst 2 avsnitt i veckan :) En kul grej att se fram emot pa Sondag kvallar!

Idag ar jag dessvarre hemma fran jobbet, har akt pa ngn typ av magsjuka. Inget vidare alls! Men mer om det senare...


Eurovision 2009

Trodde nog aldrig att jag skulle säga detta, men jag saknar melodifestivalen! Kollade just runt lite och hittade nagra klipp pa Youtube..Nostalgisk jag blir!
 Inte for att jag tyckte att Sveriges vinnande bidrag var speciellt imponerande, men det ar ju sa det ska vara! Nar man sedan blir terroriserad av radio och Tv och har hort laten en 30 ggr, da ar den ju nastan bra!
Det ar det ju ocksa allt detta vantade, medan alla ska rösta! Tar ju evigheter! Nar sedan nagon tar en rejal ledning, ar det ju inte kul langre...
 (Maste ju da tillagga att jag inte sett denna event sedan 2006! Sa kan ju handa att vissa saker har andrats :P)
Men trots att det alltid ar fel lat som vinner, sa har ju melodifestivalen anda sin charm. Myspys i soffan. I miss it.

Jobbar med en tjej som ar fran Belarus (deras bidrag som gick till semifinal var ju faktiskt mycket samre an Sveriges!), hon tyckte att vi skulle kolla online tillsammans, se om det gick att se ngn typ a livesandning. Jag fragade ju da vilken sandning vi skulle kolla pa, svenska eller ryska? For de kommenterar ju anda en massa, sa jag skulle ju vilja se den pa svenska... hehe.
Efter lite research upptackte jag att Finalen av Eurovision sands har pa NZ ocksa! En kanal via Triangle's TV  som heter STRATOS.. Undras tro om ngn jag kanner har den? Dags for lite mer research..

Tror jag haller pa att bli sjuk :( Har kannt mig lite seg de senaste dagarna, haft huvudvark och lite ont i öronen ocksa,,Har inte ont i halsen, ingen rinnande nasa eller hosta, vilket verkar lite mysko.  Ringde till health line for att fa ngn ide om vad detta kan bero pa. De tyckte jag skulle ta det lugnt, dricka mkt, och ifall det inte blir battre ta Cold & Flu medicin.. Värken i oronen ar borta nu, far lite ont i huvudet da och da.. Inget gym den har veckan, bara vila som galler!
Denna forkylning kan nog latt bero pa den kyla som dragit in over Wellington. Nej jag pratar inte minusgrader, men kallt ar det iaf! Utomhus och inomhus! Isolering existerar inte eftersom de flesta hus ar byggda for alltfor lange sen.. Brrrr. Dags for langkallingar. :P

Nej, nu borjar Chuck.. :)
Bye bye.

Monet-utställning och ett hårigt monster



I Torsdags pallrade jag och Dave oss ivag till Te Papa, museet har i Wellington, och dar har jag inte varit sedan jag och Lina var dar med barnen nar vi var nanny's. Vid det besoket blev det mest pyssel- och lekhornor vi kollade in, sa jag borde egentligen ha gatt dit igen for lange lange sedan och tagit mig en narmare titt... men det har helt enkelt inte blivit av, forran nu!
Visade sig att det behovdes erbjudande av gratis intrade till "Monet & the impressionists", en av de storsta konstutstallningar man haft i Wellington, for att jag skulle ta mig dit. 
Kön in verkade oandligt lang! De sade att det var en timmes vantetid nar vi klev in! Fast riktigt sa lang tid tog det inte tack och lov!Val inne fanns det mangder av malningar av Claude Monet, samt andra beromda kosntnarer (som jag saklart inte minns namnen pa..). Maste saga att det var riktigt intressant! Och detta kommer da fran mej som inte ar sa mkt for museum, konst och sadant i vanliga fall, jag gick mest for att jag visste att Dave ville ga :)
Nu tog det iof lite langre tid for Dave att kolla (och da menar jag verkligen KOLLA, noga.. riktigt noga.. i manga minuter :P) in alla malningar an vad det gjorde for mig...men det var ok.. fanns en massa skona bankar och soffor omkring :P hihi.
Nej, riktigt grymmt var det. Och gratis. Kan aldrig vara fel.
Nar vi stirrat klart pa malningar med valdigt tjocka rejala guldramar gick vi och kollade in "the colossal squid". En gigantisk blackfisk som hamnade pa kroken vid fiske i Antarktis, och som sedan fraktades till Nya Zeeland for att undersokas och bevaras. Pa Te Papa finns ocksa en massa annat att se! Ett exempel ar ett litet "jordbavningshus" som man har gjort iordning, dar kan man ga in och kanna hur hela huset skakar! Finns ocksa mycket fakta om Nya Zeelandska urdjur och andra varelser! Mer ska jag inte avsloja :P
Efter det blev det gooooooda hamburgare pa Burgerfuel (japp morsan, dit ska vi nar ni kommer hit)!

Haromkvallen lag jag som skonast i sangen, insag dock att jag faktiskt skulle bli tvungen att ga pa toa annu en gang innan jag kunde somna, sa slapade mig upp. Val uppe ser jag en GIGANTISK svart harig vidrig spindel!! Sittandes pa vaggen bredvid badrumsdorren! AAAHhhhh.. skrek gjorde jag ju saklart och Dave koom till min raddning och tog bort den luddiga besten!! Usch. Lagger in en bild sa ni kan se. Den var stor. Zoomar man in kan man se hår och lysande ögon ocksa!!

Vidrigt luddigt monster!

Lif har nu nyss varit har och vi har sett en helt ok film. Det var ju da jag som valde den, och av ngn anledning sa ar de filmer jag valjer oftast lite udda och mysko, har hant ett antal ganger. Kanske ar det bara sa att jag helt enkelt inte orkar lasa pa baksidan av 25 olika filmer innan jag kan valja, och darfor skummar igenom lite snabbt och tycker att filmen verkar bra? Jo. det later mkt mojligt.

Vill ju ocksa passa pa att gratta mammsen pa morsdag!! GRATTIS GRATTIS.
Ok, jag vet ju att det antagligen inte ar morsdag hemma i Sverige, men har pa andra sidan firas det idag, Sondag!
Sa hoppas att du har en bra dag! Jag kommer att ringa imorrn (eller idag eftersom det nu ar efter midnatt.. oops) sa du kanske inte ens hinner lasa detta innan dess. Anyway.

Dags att sussa nu tror jag.
Aterkommer med lite roligare bilder.


RSS 2.0